Tre grundtips för en lyckad renovering

Ska du göra en totalrenovering av ditt hus? Att renovera ett enstaka rum är inte ovanligt och något som många hus och bostadsrättsägare gör. Att göra en komplett totalrenovering av hela huset är dock något helt annat. Du kommer ha tredubbelt så mycket som du behöver tänka på och betydligt större planering framför dig som behöver genomföras.

Med det sagt är det inte omöjligt att renovera ett helt hus. Däremot kan du dra nytta av några riktigt viktiga tips som kommer hjälpa dig på vägen. Renoveringstips är något som alla kan ha stor användning för, oavsett om du renoverar för första gången eller om du har gjort ett renoveringsarbete tidigare.

Stressa inte fram arbetet
Ett grundtips när du ska renovera är att låta renoveringen ta den tid det tar. Visst ska du inte ligga alldeles för mycket på latsidan och låta huset stå oklart i flera år, men det måste ändå få ta sin tid, utan att du känner alldeles för stor stress. Här kan vi tipsa dig om att skynda långsamt. På så sätt får du ett arbetet som blir bra och snyggt utfört, samtidigt som du håller dig innanför din budget. Att stressa fram en renovering är en av de främsta orsaker till att folk överstiger den budget de satt upp.

Ha sunt förnuft
Det är lätt att ta sig vatten över huvudet och bli alldeles för exalterad när renoveringen drar igång, men försök att behålla realismen. Det är lätt att påbörja en rad olika projekt och arbeten på en och samma gång, men det är inte lika lätt att faktiskt slutföra alla. Se därför till att du orkar genomföra allt du faktiskt ger dig in på. Halvfärdiga projekt kommer inte till nytta för någon och gör bara bostaden mindre attraktiv.

Renovera rätt tid på året
Det här är ett grundtips som alla verkligen bör ta på större allvar. Idag är det många som påbörjar sin renovering strax efter de har bestämt sig och tar inte hänsyn till säsongen utanför fönstret. Visst kan det mycket väl vara så att din lust att renovera tar fart på hösten eller mitt i vintern, men det betyder inte att du ska hugga tag i hammare och slägga på en gång.

Årstiden är avgörande för hur smidig renoveringen kommer att bli och hur lyckat resultat du kommer att få. Ska du lägga om ditt tak eller renovera fasaden är det t.ex. extra viktigt att du väljer en årstid som är så torr som möjligt. Detta brukar vanligtvis vara någonstans mellan vår och försommar. Även dörrar och fönster är bättre att renovera under de varmare perioderna, för att du ska slippa kall luft i din bostad.