Så underhåller du ditt tak

Som husägare har du ett stort eget ansvar över ditt hus och tak göteborg. Här finns det ingen fastighetsägare som kommer se till att fasad och tak underhålls på rätt sätt. Därför är det upp till dig ta fram en plan och rutin som verkligen fungerar. En välbalanserad underhållsplan kan det vara svårt att ta fram på egen hand. Därför kan det vara en god idé att låta en hantverkare göra jobbet första gången, för att därefter följa de råd som hantverkaren ger dig.

Vill du inte ta hjälp av en fackman är det naturligtvis fullt möjligt att skapa en plan på egen hand. Här gäller det bara att du vet hur du ska gå tillväga och att du har koll på vilka faktorer som faktiskt är viktiga att ha i åtanke. Här nedan har vi tagit fram tre punkter som alla husägare bör ha som grund när det är dags för kontroll och underhåll av sommarstugans tak, taket på villan eller taket på fritidshuset.

Takets skick
Om du inte har full koll på takets skick kommer det naturligtvis vara svårt att ta fram en underhållsplan som verkligen fungerar. Därför är det viktigt att du kontrollerar taket med jämna mellanrum och att du håller ett öga på att skicket inte försämras allt för mycket. Vi rekommenderar att du alltid har ett proaktivt förhållningssätt till just underhåll av ditt tak, eftersom det kan minska risken för större skador där mögel och fukt blir ett problem. Här kan du t.ex. titta efter läckande avloppsrännor, takpannor som inte ligger på sin plats eller takpannor som har gått sönder. Kontrollera även om vissa delar av taket är mörkare än andra.

Ett rent tak står sig längre
Genom att se till att ditt tak alltid är rent kan du förlänga takets livslängd och minska risken för problem. Med tiden kommer en hel del bråte och skräp hamna på ditt tak och detta kan i sin tur leda till att du får problem med lav och mossa. Både trädgrenar och löv kan falla ner och skapa en mycket skyddad och fuktig miljö som mossan tycker om, men mossa kan förkorta livslängden och vara skadlig om den får ligga för länge. Se därför till att du rengör ditt tak med jämna mellanrum och att du tar bort växtlighet.

Kontrollera din vind
Om din vind inte har en bra ventilation och isolering är sannolikheten stor att temperaturen på vinden blir för het under sommarmånaderna. En varm vind kan låta ganska trevligt, men sanningen är att den ökade temperaturen istället kan leda till att takmaterialet blir gammalt i förtid. Säkerställ därför att både ventilation och isolering är i gott skick och att vinden inte blir en bastu när solen skiner.