Renovera miljövänligt – vi har tipsen

En renovering kommer inte bara att sätta stor press på din ekonomi, utan den kommer också att stjäla en hel del tid. Dessutom är renoveringar även resurskrävande för miljön, men det finns faktiskt sätt att renovera mer miljövänligt.

Idag letar allt fler efter smarta och hållbara sätt att renovera i sin bostad. Genom att renovera med fokus på miljön kan du vara med och bidra till en bättre värld för både dig, dina barn, djur och natur. Även om det kan låta klurigt är det egentligen inte speciellt svårt. Det enda du behöver är bra tips och vägledning om hur du ska gå tillväga. Här nedan listar vi fem enkla, praktiska och miljövänliga sätt som du kan renovera din lägenhet, ditt hus eller varför inte din sommarstuga.

5 smarta tips för miljövänlig renovering
Att renovera bostaden på ett miljövänligt och hållbart sätt ska vara enkelt! Ju enklare det är att hålla kostnader och konsumtion nere, desto större kommer trenden också bli.

1. Återanvänd

Innan du börjar sätta igång att riva ner saker i ditt hem kan det vara värt att fundera på om de kan återanvändas. Kan du återanvända köksluckorna till någonting annat och hur är det med kaklet i badrummet? En köksstomme kan vara en ny plats för förvaring. Använd fantasin!

2. Välj elektronik med hög energiklass

Ska du byta ut diskmaskin, frys och kyl eller mikro? Se till att du alltid väljer produkter som har en så hög energiklass som möjligt. Här kan du även titta på andrahandsmarknaden för att se om det finns något där som passar dig. Då har du slagit två slag för miljön på en och samma gång.

3. Välj rätt trä

Ska du renovera eller bygga altan? Då rekommenderar vi att du bara satsar på FSC-märkta produkter. Genom att välja den här typen av trä bidrar du till att stoppa illegal avverkning såväl som skogsskövling. Cederträ, ek och lärk är bra alternativ, men alla tropiska träslag bör undvikas.

4. Tänk alltid långsiktigt

Vill du vara snäll mot miljön ska du tänka långsiktigt när du renoverar och det gäller inte minst när det kommer till inredningen. Välj inredning och material som du vet håller länge och som alltid kommer att passa din personliga stil. Titta inte alldeles för mycket på trender, eftersom trender kommer och går. Gröna badrum kanske uppskattas idag, men om några år finns det risk att du har tröttnat.

5. Undvik plast

Det är fullt möjligt för dig att renovera i bostaden utan att använda dig av plast. Istället kan du använda naturliga material som är tillverkade i trä, sten eller linoleum. Även när det kommer till tapeter kan du tänka till en extragång. Papperstapeter är t.ex. ett mycket bra alternativ som håller länge. Cellplast kan bytas ut mot glasull eller stenull.