Badrumsrenovering & priser hos olika företag

Priserna för en badrumsrenovering (Renovera badrum stockholm) kan variera ganska kraftigt. Det finns flera faktorer som kommer avgöra hur mycket du får betala, t.ex. hur omfattande renovering du vill göra, vilken typ av material du vill använda dig av och vilken typ av inredning som önskas. Ju enklare renovering desto billigare kommer det att bli, men för att du ska kunna veta exakt pris och sätta en bra budget behöver du offerter.

För att du ska få en exakt summa behöver du efterfråga offerter från flera olika företag. Det är bara så du kan få reda på hur mycket renoveringen kommer att kosta dig. Det finns inget generellt pris för en badrumsrenovering, även om snittpriset för totalentreprenad ligger runt 100 000-130 000 kronor. Genom att använda ROT-avdraget kan du som privatperson sänka dina kostnader. Här berättar vi mer om hur det fungerar och hur du ska tänka gällande priser.

Inhämta offerter
Det smartaste och snabbaste sättet för dig att planera din budget är genom att inhämta offerter. Det kan du göra genom att vända dig direkt till de företag som du är intresserad av, men du kan också använda en opartisk offertsida för hantverkare. Då skriver du bara in vad du behöver hjälp med och får sedan ett kostnadsförslag. Du kan själv välja om du vill gå vidare med en hantverkare eller inte.

Totalrenovering eller enklare uppfräschning?
Priset kommer att variera beroende på om du vill ha en enklare eller mer omfattande renovering av ditt badrum. Som tidigare nämnts hamnar en totalrenovering på ca 100 000-130 000 kronor, men för enklare arbeten är priserna betydligt lägre. Att byta toalettstol kostar ca 2000-4000 kronor, medan ett badkar kostar mellan 4000-15 000 kronor beroende på design och material. Att sätta in en ny spegel hamnar vanligtvis mellan 1000-4000 kronor, medan duschväggar ligger någonstans mellan 2000-6000 kronor.

Huruvida du vill göra en större eller mindre renovering beror på vilken standard du vill ha och hur din budget ser ut. Ett vanligt misstag är att man stirrar sig blind på priset och då glömmer att titta på vad som faktiskt ingår. När du tittar igenom offerterna bör du således inte bara ha kostnaden i åtanke, utan du ska främst se vad du får för dina pengar. Hur är det med resekostnader? Behöver du betala extra för maskiner? Var noggrann!

Sänk kostnaderna med ROT-avdraget
ROT-avdraget är ett skatteavdrag som privatpersoner kan använda sig av när de vill renovera i badrummet. Avdraget delas ut av Skatteverket och gäller endast renoveringar i den privata bostaden eller i ett hus/bostad som du äger. Genom att be om ROT-avdrag när du anlitar en hantverkare kan du sänka dina kostnader med 30 %. Det är dock viktigt att komma ihåg att kontrollera så att du har avdrag kvar att nyttja, t.ex. om du använt ROT- eller RUT-avdrag tidigare under året.

Olika priser i olika delar av landet
Priserna varierar inte bara beroende på vad för typ av renovering du vill göra. Var i landet du bor kommer också att ha betydelse. I större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö är priserna högre än om du vill renovera ett badrum på en mindre ort. Bor du mitt emellan två orter kan det vara en god idé att be om offerter från företag från båda sidor. På så sätt kan du se om det blir några större skillnader och därefter välja den som passar dig bäst.

Att priserna varierar beroende på var du bor är tyvärr ingenting som kan påverkas. Genom att välja hantverkare med omsorg och vara “om dig och kring dig” kan du dock få ner priserna rätt ordentligt.